Évforduló
2024. március 22.

Víz Világnapja

Március 22-e a Víz Világnapja, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik.

A víz maga az élet. Földünk kétharmadát víz borítja, és az emberi testben is ilyen arányban van jelen. Az emberi kultúrák mindig is a folyók és a tengerek mentén alakultak ki, hiszen ahol víz van, élet van. A Földön található vízkészlet több mint 97%-a sós, 2%-a pedig jéggé fagyott édesvíz, és csak 1%-a használható fel közvetlen módon. Sok mindentől függ, de az ember általában csak 3-4 napot bír ki víz nélkül, valamivel többet, 2-3 hetet élelem nélkül, melyhez ugyancsak szükség van vízre!

  • A víz a legalapvetőbb és legszigorúbban őrzött élelmiszer!

  • A víz nem csak élelmiszer, hanem élelmiszer molekula is, hiszen az élelmiszerek önmagukban is tartalmaznak vizet, továbbá azok előállításához is szükség van megfelelő minőségű és mennyiségű vízre!

  • Nem utolsó sorban vízre nem csak nekünk, embereknek, hanem a körülöttünk lévő ökoszisztémának is szüksége van!

A hazai vízkészleteinknek 3 forrása van, melyek rendelkezésre állása és utánpótlása korántsem olyan kiegyensúlyozott és dinamikus az elmúlt évtizedben.

  1. A csapadék: a kontinentális éghajlatunk a mediterrán felé tolódik, mely azt jelenti, hogy a lehullott csapadék szélsőséges eloszlásból származó mennyiségi rendelkezésre állása mára nem fedezi biztonsággal a vízszükségleti igényeinket,

  2. A felszín alatti vizeink: a földtani tömbben tárolt, felszín alatti vízkontingensek megoldást nyújthatnak, azonban ez korlátozottan áll csak rendelkezésre, hiszen fennállhat az a veszély, hogy felhasználás mértéke meghaladja a felszín alatt történő utánpótlás mértékét, végtelen mélységig pedig nem fúrhatunk kutakat, arról nem is beszélve, hogy hazánk magas geotermikus potenciálja miatt igen „hamar” elérjük a meleg és sós termálvízadó réteget.

  3. A felszíni vizek: Magyarország egyedülálló fekvése a Kárpát-medencében azonban jelenleg még lehetővé teszi az átfolyó vizek nagyobb arányú rendelkezésre állását, így azok megtartását és hasznosítását. A határokon beérkező felszíni vizeink azok, melyek dinamikusan, a felhasználást meghaladó ütemben megújuló vízkészletek (egyelőre). A megoldást ezért állami szinten a hazánkban történő vízkapacitás növelés, gazdálkodói szinten pedig a termőterületen történő visszatartás jelentheti.

Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek