Hír
2024. március 23.

A festőművész emlékének szentelik a helyiséget

Ünnepélyes keretek között Závory Zoltán emlékszobát avattak március 22-én a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban. Az állandó tárlat a festőművész, restaurátor munkássága előtt tiszteleg, betekintést engedve életébe és művészetébe.

Az eseményt Körtvélyfáy Zoltán igazgató köszöntője után dr. Deés Szilvia, az Oroszlány Barátainak Köre elnöke nyitotta meg.

Meglepetésként a mester három egykori tanítványa – Sztancsik Zsuzsa, Bárdos József és Zsombolyai Mária – egy-egy emlékezetes „Závory történetet” elevenített fel, majd a Szíjj Irma kamarakórus műsora következett.

Závory Zoltán 1906-ban született Pápán. Gyermekkorát a Bakonyban töltötte, a táj szépségei és a népi motívumok már korán meghatározták művészetét. Később a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Bosznai István, Edvi Illés Aladár és Réti István tanítványa volt. A restaurálást Balló Edétől, a falkép festést pedig Dudits Andortól tanulta.

Ő készítette II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatásának Életünk Krisztus című plakátját. Hosszú pályafutása alatt oltártervek, szentélyrácsok, egyházi zászlók, stációk, gyertyatartók, templomi berendezések tervezője, kivitelezője. Mintegy 280 templomban dolgozott.

Závory Zoltán a magyar tájképfestészetben is remekeket alkotott. Festményei a magyar táj lírai hangulatát tükrözik, ugyanakkor sajátos, expresszív stílusjegyeket is hordoznak. Művészetére nagy hatással volt a francia impresszionizmus és a posztimpresszionizmus, de a magyar népművészet motívumai is gyakran megjelennek képein.

Nem csak festőművészként, de grafikusként is alkotott. Plakátjai, illusztrációi és iparművészeti munkái is nagy sikert arattak. Számos díjat nyert, munkássága elismeréseként 1954-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A művész mindösszesen kettő évtizedet élt Oroszlányban. 1956-ig a régi vájáriskola igazgatója volt, később a József Attila Általános Iskola rajztanára lett, utána a gimnáziumban oktatott, onnan ment végül nyugdíjba. Városunk a mai napig nem feledi nevét: 1995. augusztus 20-án elismerő oklevélben részesült, 2005-ben pedig utcát neveztek el róla.

A festőművész 2000-ben, 94 éves korában hunyt el. Emlékszobája a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban állandó kiállításként őrzi művészetének emlékét. A tárlaton Závory Zoltán festményei, grafikái és iparművészeti munkái mellett személyes tárgyai is megtekinthetők.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek