Hír
2024. március 27.

Óraátállítás

A nyári időszámítás Magyarországon minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik, ilyenkor hajnalban egy órával előrébb kell állítani az órákat.

Március utolsó vasárnapján, 2024. március 31-én hajnali 2 óráról 3 órára állítjuk az analóg órákat, ekkor kezdődik a nyári időszámítás. A digitális készülékek, okostelefonok órái automatikusan átállnak.

2021-ben járt le az óraátállítás eltörlésének határideje, de az uniós tagállamok nem tudtak közös nevezőre jutni a kérdésben. Elsőként Csehország hozott öt évre szóló döntést, miszerint folytatják a nyári és téli időszámításra való átállást a következő években is.

Az óraátállítás eltörlése mellet szól az a fontos érv, hogy szakértők szerint az emberek bioritmusát is felborítja az állítgatás. Ilyenkor sokan fáradtnak, motiválatlannak, vagy éppen stresszesebbnek érezhetik magukat, a munkában is jelentkezhet a koncentrációhiány, de még emésztési panaszoktól is szenvedhetünk.

Ennek hátterében az állhat, hogy az óraátállítás – különösen a tavaszi, amikor “elveszítünk” egy órát alvásból – jelentős hatást gyakorol szervezetünk biológiai órájára, vagyis a cirkadián ritmusra. Ez a belső ritmus szabályozza a testünk napi biológiai folyamatait, mint az alvást, az ébrenlétet, az étvágyat és a hormontermelést. Amikor hirtelen megváltoztatjuk az időt, ezek a folyamatok felborulhatnak, és jelentkezhetnek a már említett panaszok.

A jó hír, hogy 2024-ben az óraátállítás időpontja a húsvéti hosszú hétvégére esik, így hétfőn még kapunk egy kis plusz pihenőt, nem kell rögtön munkával vagy tanulással kezdeni a hetet.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek