Eleink ételeivel várták a látogatókat
Az oroszlányi Szlovák Tájház is kapcsolódott az Országos Tájházak napja rendezvénysorozathoz.
Az „Oroszlány 70” programsorozat keretében a helyi emlékház is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt: a hétvégén, két napon keresztül ingyenes tárlatvezetéssel várták a látogatókat, a gyerekek régi játékokat próbálhattak ki.
Azonban most nem csak elődeink életével, hanem étkeivel is megismerkedhettek a vendégek.
Őseink ételeinek alapja – szegénységük okán – a káposzta és a krumpli volt. Ezek közül főként krumplis ételeket készítették a Szlovák Klub tagjai, de kóstolhattunk káposztás és juhtúrós sztrapacskát is. A nyers krumpli főző vize sem ment kárba annak idején, belőle gombócleves, vagy habart krumplileves készült.
A főételek után krumplispogácsát sütöttek az asszonyok, a felfűtött kemencében pedig bukta illatozott.
Egy jó ebédhez pedig nem is kell más csak jó társaság, beszélgetés, amit a Bránicska gyermektánccsoport előadása tett emlékezetesebbé.