Statisztika
2024. május 12.

A lakosságszám kismértékben csökkent, a nemzetiségi összetétel változott

A város gazdasági jelentősége az évtizedek során formálta Oroszlány lakosságát és a környező térség fejlődését. A legfrissebb statisztikai adatok azonban megmutatják, hogy Oroszlány folyamatosan változik.

A 2024-es KSH adatai szerint Oroszlány lakossága 1,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ez a város történelmében egy új korszak kezdetét jelzi, ahol a lakosság számának változása az ipar és gazdaság alakulását, valamint a társadalmi tényezők hatásait tükrözi.

A város lakosságnövekedése a II. világháború után, az 1940-es évek végén indult el, amikor a bányák megnyíltak. A megnövekedett munkaerőigényt különböző módszerekkel próbálták kielégíteni, beleértve a deportáltak, rabok és katonák bevonását, valamint a nógrádi bányászok toborzását is. Az ígéretes kereseti lehetőségek vonzották az ország minden részéből azokat, akik hajlandóak voltak a föld alatt dolgozni.

Az 1946 és 1949 közötti időszakban a lakosság száma megduplázódott, majd 1949 és 1954 között ismét növekedett. A várossá válás idején a lakosság száma már 6600 fő volt. Az évtizedek során Oroszlány lakossága folyamatosan nőtt, 1960-ban már 13 100 főt számláltak. Azonban a népesség növekedése gazdasági okok miatt megtorpant, és az ipar stagnálása miatt nem sikerült újabb jelentős növekedést elérni.

A legfrissebb adatok szerint 2024-ben 17 746-an élünk Oroszlányban, míg a külterületeken 971 fő lakik. Az elmúlt évben 150 újszülött gazdagította a várost és jelenleg 3000 gyermek él a városban. Az idősebb korosztály száma is jelentős, 4499 ember 60 évnél idősebb, közülük 93-an pedig már a 90-es éveikben járnak. Az aktív korú lakosok száma 10 247 fő.

A város nemzetiségi összetétele az évtizedek során változott, de a legnagyobb nemzetiségi csoportok a magyarok, a romák és a szlovákok voltak.

Az elmúlt években az ipari parkok munkaerőigényének hatására újabb nemzetiségek képviselői érkeztek Oroszlányba, köztük kínai, mongol és ukrán munkavállalók. A 2022-es népszámlálás adatai szerint a város lakosságának 1,2 százaléka ukrán nemzetiségű.

Az adatokból kitűnik, hogy a település lakossága folyamatosan változik. A város múltjának és jelenének egyaránt tisztelettel adózva, a helyi közösség összetartása és fejlődése az elkövetkező években is kulcsfontosságú lesz Oroszlány jövője szempontjából.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek