Ünnep
2024. május 18.

Mi vagyunk Oroszlány '70

A 70 éves város ünnepi programsorozatához csatlakozva fergeteges koncerttel ajándékozta meg a rezes zene kedvelőit az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar szombaton délután, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

Az egy felvonásos fúvós koncert nyitánya Pécsi József Centenáriumi indulója volt.

-Mi vagyunk Oroszlány – szól a cím, de ki is az a „Mi”? A zenekar 1945-ben jött létre, a város zeneszerető polgáraiból Rebersák Alfréd vezetésével. Ekkor azonban még Oroszlány nem volt város, az együttes 9 évvel idősebb, mint a várossá avatás. Tagjai főként amatőr zenészek, akik között a tanulótól a bányász nyugdíjasig zenél többek között tanár, rendőr, jogász, mérnök, közgazdász, lakatos, akik hobbiként űzik a zenélést. Zenekaron belüli és zenekarokon átívelő, életre szóló barátságok és több házasság is köttetett már, sőt, az sem ritka, hogy egy család több generációja is együtt zenél a zenekarban. A repertoár is igen széles palettát ölel fel: a klasszikus fúvószenei daraboktól kezdve a mese- és filmzenéken át operett dallamokat, vagy épp modern átiratokat egyaránt játszik az együttes- hangzott el a rendhagyó bemutatkozó narrációban.

Ezt követően sorra csendültek fel a fület gyönyörködtető dallamok. Következett a Kőszeg ostromát megidéző, Sárvári József: Végvári hősök 1532 című műve, a holland Ted Huggens által kifejezetten fúvószenekarra írt dinamikus kompozíció, az Interplay for band, majd Alfred Bösendorfer egyik legkülönlegesebb műve, a Mazúri rapszódia.

A folytatásban három operett részletet hallhatott a nagyérdemű. Elsőként Kálmán Imre Csárdáskirálynő művéből Szilvia belépője hangzott el, ezt követte Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjéből az Álom, álom, édes álom, és a Messze a nagy erdő.

Előadták a Sissi császárné indulót -melyet a német testvérváros, Plochingen zenekarától kapott az együttes – majd a szlovák Parasztdalt, a Sedliackát.

Igazi zenei csemegét nyújtott a modern pop slágerekből álló egyveleg is. A darabban olyan ismert dallamok csendültek fel, mint például Michael Jackson Thriller, az ABBA együttes Gimme!Gimme!Gimme!, Camila Cabello Havana, vagy Billie Eilish Bad Guy című számai.

A koncertet a Zene nélkül mit érek én Máté Péter szerzeménnyel zárták a fúvósok, majd ráadásként a közönség vastapsa kíséretében eljátszották a Werenka Vilmos által írt Oroszlányi indulót.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek