Hír
2024. május 26.

Gyermeknap

Ez a nap a legkisebbekről szól. Ilyenkor világszerte a gyermekeket ünnepeljük.

Az első állami gyermeknapot Törökországban ünnepelték 1920 tavaszán, Kemal Atatürk javaslatára. Az igazi áttörés 1925-ben történt, amikor Genfben az első Nemzetközi Gyermekjóléti Konferenciát tartották, majd az ENSZ közgyűlése 1954-ben határozott úgy, hogy június 1-én lesz a nemzetközi gyermeknap. Több mint 50 ország csatlakozott ehhez a programhoz. Az Egyesült Államokban viszont június második vasárnapján tartják a gyermeknapot.

Hazánkban a gyermeknap ünneplése 1931-ben kezdődött. A Horthy-korszakban még gyermekhét volt, majd a háború utáni, a Rákosi-korszakban, pontosabban 1950 óta, május utolsó vasárnapján tartják a gyermeknapot.

Azóta ezen a napon országszerte számos program és rendezvény várja a gyermekeket, többek között vidámparkok, játszóházak, szabadtéri koncertek és különféle kulturális események.

Április 26-án Oroszlányban három helyszínen nyárias idő és több tucat meglepetés várta az aprótalpú ünnepelteket. A Bányászati Múzeum területén, a falusi Szent József kápolna udvarán, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban, valamint a Szent Borbála téren is különféle ugráló várakkal, kreatív játékokkal, sportbemutatókkal, és remek gyermekműsorokkal kedveskedtek a lurkóknak.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek