Évforduló
2024. május 30.

A magyar klasszikus zene napja

Ma, május 30-án, Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indította útjára „A magyar klasszikus zene napja” elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok 2021-ben, számos együttes és oktatási intézmény közreműködésével.

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze volt.

E jeles napon a szervezők törekvése az, hogy minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete.

Ebbe szeretnék bevonni a zeneiskolák és zenei felsőoktatási intézmények fiatal tehetségeit, hogy így is bemutassák a klasszikus muzsikálás magyarországi utánpótlását.

A muzsikusoknak, és minden kultúrát, zenét szerető, abból erőt merítő embernek fontos igazodási pont ez az ünnepnap. Ha nemcsak Európa, de a világ zenetörténetében helyezzük el a magyar klasszikus zenét, akkor is igazán büszkék lehetünk.

Kocsis Zoltán megalkuvást nem ismerő szakmaiságával, személyiségével, emberségével mély nyomot hagyott a magyar klasszikus zene fejlődéstörténetében.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek