Hír
2024. június 02.

Elkezdődött a meteorológiai nyár

A csillagászati naptár szerint a nyár június 21-én kezdődik és szeptember 23-án ér véget, de a meteorológiai naptár szerint a nyár június 1-jén indul, és augusztus 31-én fejeződik be.

A csillagászati naptár a Napnak a Földhöz viszonyított helyzetén alapul. A csillagászati naptár a Föld forgástengelyének 23,5 fokos dőlésszöge miatt határozza meg az évszakokat a Nap körüli pályájához képest. A csillagászati nyár a napéjegyenlőségek és a napfordulók dátumaihoz is kapcsolódik.

A meteorológiai évszakok az évet négy évszakra osztják, amelyek mindegyike három hónapból áll. A meteorológiai évszakok meghatározása: tavasz (március, április, május), nyár (június, július, augusztus), ősz (szeptember, október, november) és tél (december, január, február). Ez azt jelenti, hogy a meteorológiai nyár mindig június 1-jén kezdődik és mindig augusztus 31-én ér véget.

A Föld különböző évszakokat él meg forgástengelyének a Nap körüli pályájához viszonyított 23,5 fokos dőlésszöge miatt. Ez a dőlés azt jelenti, hogy a Föld Nap körüli pályáján a földgömb bizonyos területei a Nap felé dőlnek, míg más részei tőle még távolabb. Ez különbséget hoz létre a napsugárzás, vagy napfény mennyiségében, amely eléri a Föld egyes részeit, és létrehozza az ingadozások globális ciklusát, amelyet évszakoknak hívnak.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek