Kék hírek
2024. június 07.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a gépjárműtüzeket?

Az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a gépjárműtüzek száma.

Hogyan kerülhetjük el az ilyen nem kívánt helyzeteket?

A gépjármű a legértékesebb vagyontárgyaink egyike, fontos hogy óvjuk, vigyázzunk rá. A gépjárműtüzek megelőzése szempontjából a megfelelő műszaki állapot és karbantartottság mellett fontos, hogy mit hagyunk az autóban parkolást követően.

A nyári hónapokban a parkoló autóban mérhető hőmérséklet elérheti a 60-70 Celsius-fokot is, így a magas hőmérsékletre érzékeny anyagok gépkocsiban való tárolása tűzveszélyes lehet. Ilyenek lehetnek a különféle festékek, hígítók, alkoholos kézfertőtlenítők, hajtógázas termékek.

Ezek mellett az áttetsző, nap sugarainak összegyűjtésére alkalmas tárgyak is okozhatnak tüzet, mint üvegek, öngyújtók vagy egy napszemüveg. Ezeket a tárgyakat parkolást követően érdemes a kesztyűtartóban, csomagtartóban elhelyezni, hogy megszüntessük a tűzképződés kockázatát.

Mi a helyes teendő akkor, ha valakinek kigyullad a gépjárműve?

  • Ami a legfontosabb, hogy a magából füstöt árasztó, vagy már égő gépjárművel azonnal meg kell állni, a gépjármű motorját le kell állítani, és minden személynek az égő gépjárművet haladéktalanul el kell hagyni! A legfontosabb az emberélet megóvása!

  • A Tűzoltóság értesítése a helyszín pontos megadásával és a diszpécser által esetlegesen feltett kérdésekre való egyértelmű, higgadt, érthető válaszok megadása

  • Amennyiben van a gépjárműben tűzoltó készülék, úgy a gépjármű hűtőmaszkjának a betörése, eltávolítása, utána - ha ez nem sikerül, akkor azon keresztül - a tűzoltó készülék tartalmának a hűtőmaszkon keresztül történő bejuttatása a gépjármű motorterébe.

  • Égő, magából füstöt árasztó gépjármű motorterét soha ne nyisson ki! Ennek oka, hogy ha kinyitja a gépjármű motorterét és még nem ég a motortér belseje, akkor így a motortér többlet levegőhöz jutva szinte biztosan begyullad, ezzel kockáztatva a saját életét és az anyagi károk drasztikus megnövekedését is, megkockáztatva, hogy a tűz átterjedjen más gépjárművekre is!

  • Egy égő gépjármű eloltását minden esetben a Tűzoltóság képzett és a megfelelő felszereléssel rendelkező szakembereire bízzon!


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek