Hír
2024. június 21.

Nyári napforduló

Elkezdődött a csillagászati nyár, egész pontosan a nyári napforduló. Ekkor „fordul” meg a Nap, amely a téli napforduló óta folyamatosan haladt észak felé.

A csütörtöki irányváltás után elindul dél felé, hogy féléves vándorlás után ismét megérkezzen a téli napforduló időpontjához.

A napforduló egy csillagászati kifejezés, amellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Korábban június 24-én, Szent Iván éjjelén ünnepelték a legrövidebb éjszakát, de manapság a valódi napforduló már június 20–21-ére esik. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása, amelynek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja.

A legkorábbi napkelte már jóval ezt megelőzően bekövetkezik, majd 4–12 napig – attól függően, hogy az országon belül nyugatra vagy keletre esik a megfigyelési pont – szinte nem is változik.

A Nap az égbolton megtett látszólagos útján a legmagasabb ponton jár, ilyenkor a leghosszabb – Magyarországon közel 16 órás – a nappal, és ekkor legrövidebb az éjszaka. Ha az utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este háromnegyed 10 és hajnali háromnegyed 4 között van.

Június 21. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig lassan rövidülnek, naponta néhány másodperccel, perccel.

Forrás: Eumet


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek