Hír
2024. július 18.

Második alkalommal látogatott Oroszlányba a Virágos Magyarország zsűrije

Oroszlány városa immáron másodszor látta vendégül a Virágos Magyarország település szépítő verseny zsűri bizottságát, akik a tavalyi év mintájára július elején érkeztek a közterületek szemrevételezésére.

Míg tavaly kizárólag tematikus pályázatot nyújtott be a város, addig idén – a tavalyi zsűri javaslatára – már településként is, és Virágzó Közösség tematikus témában is részt vesz a megmérettetésben Oroszlány.

A bizottság látogatása a Polgármesteri Hivatalban vette kezdetét, ahol Rajnai Gábor alpolgármester és Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója fogadta a zsűri tagjait, majd rövid bemutatót tartottak Oroszlány zöldfelületein zajló munkálatokról, a köztisztaságért tett erőfeszítésekről és a település városképét érintő fejlesztési programokról. A tájékoztatóban külön kiemelték, hogy a város fenntartható, és a vízkészletek megóvását célzó módszerekben gondolkodik hosszú távon. Ezért tisztított szennyvizet használ a közterületek locsolására és több esőkertet is telepített múlt ősszel a szilárd burkolatok terheinek csökkentése és a csapadék helyben tartása céljából.

A Virágos Magyarország verseny nem csak a virágokról szól, a zsűri mindig vizsgálja az adott település köztisztaságát, az utcabútorokat, szemétgyűjtő edényeket és buszmegállókat, továbbá a zöldfelületeinek minőségét, fenntarthatóságát, környezettudatos módszereit, valamint a civil szervezetek, intézmények és vállalkozások részvételét a városkép formálásában, szépítésében. Ezért nagy örömmel fogadták a helyi közösségek közterületek fenntartásában végzett hasznos munkájáról szóló tájékoztatót, majd meg is tekintették ezen szervezetek és az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt együttműködésével az idén tavasszal a Haraszthegyen, a falusi Rózsaligetben és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola előtt újonnan telepített rózsa ágyásokat.

A szemlebizottság tagjai továbbá szemre vételezték a Szent Borbála teret, a Cultplay játszóteret, mindhárom esőkertet, és a „településkapunál” található kerékpárút eleji, a bicósokat köszöntő ültetéseket. Ez utóbbi különösképp elvarázsolta őket. Kritikus szemmel vizsgálták a közterületek tisztaságát, a magánterületek, a körforgalmak, valamint a Rákóczi út virágosítását, a lakóövezeti zöldfelületek állapotát, továbbá felkeresték az Oroszlányi Bányászati Múzeumot is, ami nem meglepő módon szintén magával ragadta őket.

A városbejárás során az is elhangzott, hogy Oroszlány megközelítőleg 11.000 egyedet számláló faállománnyal rendelkezik, amelynek gondozása, a csemeték locsolása, a középkorú fák gallyazása, a lomb folyamatos gyűjtése, illetve az idősebb fák vissza-, adott esetben kivágása meglehetősen erőt próbáló feladat. A zsűri tagjai – méltán – hatalmas kincsnek és értéknek titulálták ezt a jelentős faállományt és meglepődve tapasztalták, hogy a város – más, hasonló méretű településekhez képest – milyen nagy kiterjedésű és arányú zöldfelülettel rendelkezik. A bizottság megcsodálta a Rosenberg és a Kossuth Lajos utcai fasorokat, a Topolya kút melletti ligetet, zárásaként pedig azt is elmondták, hogy Oroszlány jó úton jár. Megerősítették, hogy ezen zöldfelületek megbecsülése és megóvása rendkívül fontos feladat, amelyre nézve fenntarthatósági szempontokat követő javaslatokat is tettek.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek