Hír
2024. július 25.

Projektindító sajtótájékoztató

Oroszlány Város Önkormányzata 2022-ben nyújtott be pályázatot a Malom-tó és környékének fejlesztésére „Oroszlányi zöldfejlesztések” címmel. A TOP-PLUSZ-1.2.1- 21-KO1-2022-00046 azonosítószámú projekt 2023. évben 300 millió Ft összegű támogatásban részesült, így megkezdődhetett a fejlesztés tartalmának kidolgozása.

A projektet az Önkormányzat és az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. közösen valósítja meg. A csütörtöki sajtótájékoztatón a tervezett fejlesztési beavatkozások, lépések kerültek bemutatásra.

Az eseményen Imrő János pályázati referens köszöntötte a megjelenteket, majd a fejlesztést bemutatva, annak fontosságát kiemelve felszólalt többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Lazók Zoltán polgármester, Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei közgyűlés elnöke, Németh Gábor az OIH Zrt. vezérigazgatója, valamint Busz Tamás, a tervező Partner Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője is.

A projekt keretében 3,044 ha zöldterületi fejlesztés valósul meg a mintegy 10 hektáros területen, így javítva a hőháztartási egyenleget és növelve a biológiai aktivitásértéket. Az előkészítő tevékenységek során elkészül a város klímastratégiája és Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve, melyek a projekt szakmai megalapozását szolgálják.

A fejlesztés során új játszóeszközökkel bővül a Brunszvik Óvodával szemközti játszótér, ahol az árnyékolás mellett ivókút is épül, valamint kerékpártárolók és ping-pong asztal telepítése is megvalósul.

A tervek szerint 4862 db növényt telepítenek fák, bokrok és cserjék ültetésével. A 3473 m2 területű füvesítés mellett esőkert is kialakításra kerül. A tó körüli sétány fejlesztése 1387 méter hosszban tervezett. 25 db új közvilágítási kandeláber - ebből 8 db napelemes - és 24 db hídkorlát világtó lámpatest kerül beszerzésre, így az egész terület éjszakai világítása biztosított lesz. A világító oszlopok okos településüzemeltetési megoldásként időzített mozgásérzékelővel lesznek ellátva, így a magasabb fényerővel csak a gyalogosok által éppen használt helyeken fognak világítani, így járulva hozzá az energiatakarékos működéshez. A tóba 2 db levegőztető szökőkutat telepítenek, így segítve a víz áramoltatását és a levegő párásítását.

A közlekedésfejlesztési beavatkozások során 19 db parkoló létesül, 22 db parkoló aszfaltburkolata pedig megújul és akadálymentesen megközelíthető lesz A terület elérhetőségének javítása érdekében kerékpáros nyom kerül felfestésre az Oroszlány – Tatabánya kerékpárút irányába és közvetlen útkapcsolat épül a Kajakházhoz. A kényelmes időtöltés segítésére úszóstég és 4 db napágy kerül kihelyezésre, 24 pad, 8 asztal és 15 db hulladékgyűjtő edény telepítése is tervben van.

A biztonságérzet és a vagyonvédelem érdekében 16 db térfigyelő kamera felszerelése javasolt a városi rendszerre kapcsolva. A gyengeáramú szerelések során a kulturális rendezvényekhez szükséges villamos kiállások is kialakításra kerülnek. A kivitelezés során kitermelt földből kilátópont épül, ahonnan távcsővel figyelhető meg a szigetek élővilága. A tó körül tájékoztató táblák segítségével „zöld tanösvényt” építenek ki.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek