Kultúra
2024. augusztus 05.

Autentikus romazene zárta a programsorozatot

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében az idei utolsó Zenés Nyári Találkozások fellépője a magyar világzene nemzetközileg is elismert előadója, Lakatos Mónika volt.

A 2022-ben Kossuth-díjat kapott énekesnő kvartett formációval lépett fel Oroszlányban a szabadtéri színpadon.

Lakatos Mónika a magyarországi oláh cigányzene világszerte elismert előadója. Jelzi ezt az a tény is, hogy 2020-ban elnyerte a WOMEX-életműdíjat, amely a világ legrangosabb világzenei elismerése.

Vasárnap este oláh cigánydalokat adott elő, amelyeket ötvözött más nemzetiségek dallamaival is. A formációban állandó fellépő társa férje, Rostás Mihály „Mazsi”, aki gitárral és énekkel kísérte.

Nagyon ritka, amikor a zenészek megmutatják egy-egy dal erejéig azt a világot, ami igazából a cigányság lelkét tükrözi. Dalaikkal nagyon sok mindent kifejeznek, nemcsak a szomorúságot, a vidámságot, hanem vallásuknak is hangot adtak. Ezt kevesen merik színpadon megmutatni, mert egyrészt elvárás a cigányzene felé, hogy a bulizásról szóljon, másrészt nagyon mély érzelmeket közvetítenek. Egy zárt közösség olyan világa, amit ők értenek és éreznek igazán, csak az lát bele, aki benne van, és megéli.

A koncert a „Hazám” Országjáró turné keretén belül valósult meg, a MOL-Új Európa Alapítvány és az NKA Támogatásával.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek