Hír
2024. augusztus 07.

Óvatosan az utakon!

A szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása. A vadásznyelven üzekedésnek nevezett időszakban ezek az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon!

Az őzek viselkedése jelentős mértékben megváltozik a párzási időszakban. Az őzbakok kergetik a sutákat vagy épp egymást. Nem ritkák a bakok közötti verekedések sem, sérülést okozva egymásnak. Emiatt a megszokottnál aktívabbak, ingerültebbek. Többet mozognak, kevesebb időt töltenek a táplálkozással és pihenéssel. Váratlan helyeken és hirtelen bukkannak fel. A leggyakoribb nagyvadfajról lévén szó, bárhol feltűnhetnek az országban, sík és hegyvidéken egyaránt.

Az üzekedési időszakban az őzek nem a megszokott váltóikon és a „napi rutinjuknak” megfelelő útvonalakon közlekednek. Olyan helyeken is feltűnhetnek, kergetőznek, ahol az év nagy részében egyébként nem, vagy ritkán. Így a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott útszakaszokon kívül is megjelenhetnek!

Az őzek ritkán járnak egyedül. Ha egy átszaladt előttünk az úton, akkor azonnal csökkentsük járművünk sebességét, mert nagy valószínűséggel követni fogja még egy másik példány is!

Ha a gépjárművezető úgy ítéli meg, hogy az ütközés elkerülhetetlen, akkor nagyon fontos, hogy ne rántsa el a kormányt! A tapasztalatok szerint kisebb a súlyos személyi sérülés esélye a vaddal történő ütközéskor, mint abban az esetben, ha a kormány félrerántásának következtében a gépjármű átsodródik a szemközti sávba vagy az árokba csúszik, netán fának csapódik.

Rossz időjárási körülmények vagy rosszul belátható útszakasz esetén célszerű a megengedett sebességnél lassabban és körültekintőbben közlekedni ebben az időszakban!

Forrás: Országos Magyar Vadászkamara


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek