Hír
2024. augusztus 18.

Yerresi vendégek Majkon

Egyhetes magyarországi körúton vesz részt a francia Yerres város 40 fős csoportja.

Oroszlány testvérvárosának delegációja - Fabrice Gauduffe alpolgármester vezetésével – szombaton egész napos program keretében megtekintette a Majki Kamalduli Remeteséget, valamint az Oroszlányi Bányászati Múzeumot.

A francia vendégek ámulattal csodálták a fehér csuhás néma barátok egykori lakhelyét. Nem véletlen a nagy érdeklődés. A Párizshoz közeli Yerres-ben egykoron a majkival megegyező kamalduli kolostor állt. 1715 és 1717 között itt, a szerzetesek között élt II. Rákóczi Ferenc. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét.

Tiszteletére Yerres városa – korábbi nevén Grosbois – magyar támogatással emlékoszlopot állított, majd 2010-ben elhelyezték a fejedelem bronzba öntött arcmását is. A régióban élő magyarok minden év szeptemberében emlékünnepséget szerveznek a helyszínen, ami egyben a nemzetközi kapcsolatok erősítését is célozza.

Egy ilyen Rákóczi ünnepség kapcsán alakult ki 2009-ben Oroszlánnyal is egy baráti viszony, mely 2023-ban testvérvárosi rangra emelkedett.

A Bányászati Múzeumban Rajnai Gábor alpolgármester fogadta a vendégeket, majd a közös ebéd elfogyasztása után – tárlatvezetéssel, tolmács közreműködésével - a mélyművelésű szénbányászat európai szinten is egyedülálló kiállítóhelyét tekintette meg a delegáció.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek