Ünnep
2024. augusztus 20.

Így ünnepelt Oroszlány

Ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődött az augusztus 20-i megemlékezés városunkban.

Államalapító Szent István napján Lazók Zoltán polgármester köszöntötte az ülés vendégeit, majd így emlékezett: " Szent István azt a fundamentumot adta meg, amire azóta is építkezünk ott, ahol ezer évvel ezelőtt közös otthonunk alapkövét rakta le az uralkodó. Az ősi pogány gazdasági és társadalmi rendet, valamint az akkori hiedelemvilágot szüntette meg, a társadalom zömének mindennapi életét bolygatta meg, új társadalmi viszonyokat, új értékrendet vezetett be, ami népe nagy részének nemtetszésével találkozott. Mivel mindezt erővel és következetesen vitte véghez, a maga korában népszerűtlen volt, s csak később vált a tömegek szemében pozitív politikai alakká, de az idő igazolta merész döntéseinek helyességét. Első királyunk uralkodása alatt Európa nagy, formálódó közössége nem pusztán egy új nemzettel, de egy új állammal is gazdagodott. Olyan országgal, amely ma is szerves része Európának. A gyorsan elsuhant több mint ezer esztendő egyik nagy tanulsága az, hogy nem mindig az a győztes, akinek az ütközet után magasabban száll a zászlaja. A csatatereken, a mindig fájó túlerővel szemben talán gyakoribb volt a vereség, mint a diadal, de a béke éveiben rendre győzött a magyar. Nem karddal, hanem az alkotás fegyvereivel, a kapával és a könyvvel. Mert teremtő erőnek, észnek, tehetségnek, leleménynek ez a jég hátán is megélő nép sohasem volt híján, s adott is a világnak annyit, mint amennyit attól kapott”.

Az ünnepi gondolatokat követően Rácz Roxána és Rácz Patrícia vonós játéka színesítette az eseményt, majd dr. File Beáta jegyző méltatta az idei városi kitüntetettek munkásságát.

Az augusztus 20-i elismerést minden évben azoknak ítélik oda, akik a közéletben, a kultúra, az egészségügy, vagy az élet egyéb területén kimagasló és tartós tevékenységükkel hozzájárultak Oroszlány hírnevének, elismertségének gyarapításához.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete "Oroszlány Város Díszpolgára" címet adományozott Kis Ferencné dr. részére, "Oroszlányért vésetű aranygyűrűt” kapott Dr. Varju János, "Oroszlányért kitüntető díszoklevelet” vehetett át Horváth Szilveszter, Kovács Mónika és Kiss Győzőné.

Dr. Varju János távollétében az elismerést lánya vette át.

Az ünnepélyes pillanatok után a megemlékezés a Millenniumi Emlékműnél folytatódott, ahol a Himnusz közös eléneklése után Lazók Zoltán polgármester mondta el ünnepi gondolatait.

A szónoklat után az új búzából készült kenyeret Farkas Etelka evangélikus lelkész, Kutschi András római katolikus prépost, majd Szilágyi Sándor református lelkész áldotta, szentelte meg.

A rendezvény zárásaként az önkormányzat, politikai, civil és társadalmi szervezetek, intézmények képviselői helyezték el az tisztelet koszorúit az emlékmű talapzatánál.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek