Évforduló
2024. augusztus 26.

Kutyák világnapja

Egy szerető gazdinak minden napja a kedvencéről szól, de augusztus 26-án hivatalosan is a négylábúakat ünnepeljük.

Nem véletlenül mondják, hogy a kutya a legjobb barát. Az augusztus 26-i világnap célja, hogy megünnepelje a gazdi és kutyus közti szeretetet. Az állatvédelmi napként is funkcionáló eseményt nemzetközi kutyanapnak is nevezik.

A kutyanapot Colleen Paige állatvédő aktivista találta ki 2004-ben. Az augusztus 26-i dátumra azért esett a választása, mert 10 éves korában ezen a napon fogadták örökbe szülei a család első kutyáját. Az aktivista szerint ez a nap többről szól, mintsem a gondos gazdikról és kedvenceikről. A kutyák világnapjának egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a menhelyeken sorakozó megannyi gazdátlan négylábúra és szomorú sorsukra.

A nemzetközi kutyanap ezen kívül emlékeztet az emberek munkáját és életét segítő négylábúakra is. Gondoljunk csak a terápiás, a vakvezető, a mentő, a kereső, vagy rendőrkutyákra.

A világ talán legismertebb kutyája Lajka volt. Miatta (is) haragszik minden kutyát szerető ember máig az egykori Szovjetúnióra. Lajka ugyanis űrhajós volt, akit 1957-ben a Szputnyik 2 fedélzetén a kozmoszba küldtek. A műhold azonban nem rendelkezett visszatérő egységgel és bár a szovjetek állították, hogy a program hatodik napján békésen elaltatták az űrkapszulában lévő ebet, 2002-ben kiderült, hogy a műhold meghibásodása miatt Lajka már a kilövést követően elpusztult a modul túlmelegedése miatt. 2008 óta szobor állít neki emléket.

A legismertebb magyar eb szerencsére hosszú és dolgos életet élt. Mancs, a németjuhász mentőkutya 12 éven át megannyi mentésben vett részt hazánkban és külföldön. Minden idők egyik legjobb magyar mentőkutyája a miskolci Spider Mentőcsoport kötelékében dolgozott.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek