Hír
2024. augusztus 30.

Elkezdődött a Bányásznap

Az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar térzenéje nyitotta meg a 74. Bányász- és 32. Villamos Napokat csütörtökön délelőtt a Szent Borbála téren.

A központi ünnepségnek idén Oroszlány adott otthont.

A térzenét követően az Ünnepi Elnökség és a kiemelt vendégek koszorút helyeztek el közösen a téren álló „Bányászok” szobornál, majd a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében folytatódott a megemlékezés.

A meghívott vendégeket, valamint az elnökségi asztalnál helyet foglaló Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárt, Dr. Káldi Zoltán országos bányakapitányt, Lazók Zoltánt, Oroszlány Város polgármesterét, Schubert Archibaldot, a Magyar Bányászati Szövetség elnökét, Rabi Ferencet, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnökét, Dr. Szombatfalvy Annát, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület alelnökét, Prof. Dr. Mucsi Gábort, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánját, valamint Riz Gábor országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost Zelei Gábor, a Magyar Bányászati Szövetség ügyvezető főtitkára, az ünnepség levezetője köszöntötte.

A Himnusz után a megjelentek 1 perces néma főhajtással adóztak a bányászatban elhunytak emlékének, majd Kovács Anna szavalatát követően Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke nyitotta meg a központi ünnepséget.

A házigazda Oroszlány város nevében Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a rendezvény vendégeit, majd ezt követően az évtizedekig meghatározó energiaforrást biztosító szénbányászat múltjáról, fontosságáról tartott megemlékező beszédet Steiner Attila államtitkár, Schubert Archibald az MBSZ elnöke, továbbá Dr. Szombatfalvy Anna, az OMBKE alelnöke.

A Szíjj Irma Kamarakórus műsora után miniszteri és szakmai elismerések átadására került sor.

A nagyszabású rendezvényt a Bányász Himnusz közös eléneklését követően állófogadás zárta.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek