Hír
2024. szeptember 26.

Ösztöndíjátadás Vágsellyén

Kárpát-medence szerte zajlanak az iskolai beiratkozások.

Az iskolakötelessé váló gyermekeknek ebben az időszakban választanak iskolát a szülők. A külhoni területeken a magyar családok iskolaválasztása nem csak az iskoláról és a tanító néniről szól, hanem a gyermek identitásáról, a magyar kultúra és a magyar közösségek fennmaradásáról is.

2004 óta zajlik a Rákóczi Szövetség Iskolakezdési Programja, aminek keretében idén szeptemberben 550 Kárpát-medencei helyszínen, közel 10 ezer kisdiák szülője veheti át a beiskolázási támogatást, ami magánszemélyek, vállalatok és önkormányzatok adományainak köszönhető.

A kezdeményezés célja a külhoni területeken élő magyar családokat arra bátorítani és ösztönözni, hogy iskolakötelessé váló gyermeküknek válasszanak magyar nyelvű iskolát.

Rajnai Gábor oroszlányi alpolgármester Nagy Csabával, a Rákóczi Szövetség helyi elnökével vett részt szeptember 25-én a felvidéki testvérváros, Vágsellye átadó ünnepségén, ahol a Feketeházy János Magyar Házban Botka Ferenc, a Vágsellye és Vidéke Polgári Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Mint elmondta, a program keretében a partnertelepülésen és a környező községekben 90 kis elsős kap 10-10 ezer forint értékű iskolakezdési támogatást, Vágsellyén szám szerint 23-an.

Rajnai Gábor beszédében elmondta, örömteli dolog az, hogy számos határon túli család íratja magyar tannyelvű iskolába gyermekét, vállalva ezzel az ottani magyar közösségek megmaradását is. Hagyományosan, évek óta Oroszlány 350 ezer forint adománnyal támogatja a programot, s meggyőződésem, hogy idén is jó célra adakozott a város – fogalmazott az oroszlányi alpolgármester.

Az iskolakezdő nebulók a támogatás mellé a Szép magyar ének című zenés könyvet is ajándékba kapták a Rákóczi Szövetségtől.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek