Hír
2024. szeptember 26.

Rangos elismerést kapott a polgármester

Oroszlány testvérvárosában, a franciaországi Yerres-ben egy tér és egy utca őrzi II. Rákóczi Ferenc nevét.

A névválasztásnak fontos történelmi háttere van. A településen, az egykori kamalduli szerzetesrend kolostorában élt a fejedelem 1715 és 1717 között. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét.

Tiszteletére Yerres városa - korábbi nevén Grosbois - magyar támogatással emlékoszlopot állított fel, majd 2010-ben elhelyezték Borsi Antal sárospataki szobrászművész alkotását, amely a fejedelem bronzba öntött arcmását, valamint talapzatába vésve jelképes szívét ábrázolja. A régióban élő magyarok minden év szeptemberében emlékünnepséget szerveznek a parkban.

Az idei eseményen Lazók Zoltán Oroszlány polgármestere öttagú delegációval vett részt.

A tiszteletadás a Saint-Honest templomban misével kezdődött. Az egyházi szertartás után a Rákóczi emlékhelyen folytatódott az ünnepség, melyet - többek között - megtisztelte jelenlétével Habsburg György, Magyarország franciaországi nagykövete, Olivier Clodong Yerres polgármestere, Szinyei Melinda a Párizsi Magyar Katolikus Misszió elnöke, Havas László OECD és UNESCO követ, és Deme Tibor ezredes, katonai attasé is.

A megemlékező beszédeket és a koszorúzást állófogadás követte a l’Orangerie de la Grange au Bois kastély dísztermében, ahol Yerres Ifjúsági Önkormányzatának tagjai magyar nyelven köszöntötték az oroszlányi delegációt, majd Lazók Zoltán a helyi polgármestertől átvette Yerres város legmagasabb kitüntetését.

Ezt követte a "La Grappe Yerroese" bortársaság nagyköveteinek avatása. A kitüntető címet ebben az évben az a négy személy (Fabrice Gauduffe, Cyril Mertens, Lazók Zoltán és dr.Deés Szilvia) kapta meg, akik a barátság és testvériség nevében - ami a civil szervezet alapelve - sokat tettek a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítéséért.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek