Hír
2024. október 06.

Több mint negyven éve tart a barátság

A barátság jegyében látogattak el városunkba a németországi Plochingenből. A Plochingen Posaunenchor ismét felejthetetlen koncertet adott a művelődési ház színháztermében.

A plochingeni küldöttség elsőként Takács Károly polgármestert üdvözölte, sok sikert kívánva munkájához. A delegáció néhány tagjával meglátogatták az evangélikus templom környezetét díszítő almafát, amelyet néhány esztendővel ezelőtt a német rézfúvószenekar ültetett. A luike, Plochingen több mint száz éve nemesített almafa fajtája.

Ezután a színházteremben Takács Károly, Oroszlány város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, aki felelevenítette korábbi plochingeni látogatását is.

- Napjainkban, amikor a hírforrások a háborúról, az árvízről és a menekültekről szólnak, igazán felüdítő pillanat, hogy Önök azért jönnek el hozzánk, hogy egy koncertet adjanak — emelte ki Takács Károly, aki korábban négy évig volt elnöke az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekarnak.

A polgármester hozzátette:

- Nagyon köszönöm, hogy eljöttek, remélem, hamarosan ismét el tudok látogatni Plochingenbe!

A barátság már hosszú évtizedekre nyúlik vissza.

- A Plochingen Posaunenchort először 1981. október 30-án a reformáció havában fogadhattuk az Oroszlányi Evangélikus Templomban. Négy év múlva, 1985 nyarán a kórusunkkal mi is kiutazhattunk Plochingenbe. A nyelvi nehézségek ellenére a közös hit és a zene szeretete hamar hidat épített közöttünk — mondta beszédében Sztruhár András, az Oroszlányi Evangélikus Kórus elnöke, aki kiemelte:

- A rendszeres találkozásaink Plochingenben és itt, Oroszlányban, a felejthetetlen koncertek, a terített asztal körüli együttlétek áldásaként életre szóló baráti kapcsolatok szövődtek közöttünk.

A koncert utolsó akkordjaiként az Európai Unió himnusza, az Örömóda, valamint a magyar himnusz csendültek fel. Az estét egy közös, jó hangulatú baráti vacsorával zárták.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Takács Károly
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek